summer turns into a fall - how rude!

19:45



Sedím doma na gauči, jsem zabalená do deky a v rukou mě příjemně hřeje hrnek čaje. Dívám se na na svůj oblíbený film a přitom občas vykouknu z okna. Stromy dostávají rozmanité odstíny podzimní palety barev, spousa z nich už leží na chodníku. Venku se ochladilo a já můžu vytáhnout všechny roláky, šály a další doplňky s touto roční dobou spojené... Zní to jako sen? Taky že je - tady je realita:

Ještě minulý týden v sobotu jsem byla s kamarádkami na brunch v Marináda store. Měla jsem na sobě jen tričko a bundu, kterou jsem si ale musela hned záhy sundat. Sluníčko tak příjemně hřálo, jako by snad nikdy nemělo přestat. A pak prásk. Z ničeho nic je venku šest stupňů, fouká mrazivej vítr a do toho ještě prší.

Při každé cestě do školy nebo z ní mi mrzne zadek. Což se ale obratem mění, jakmile vstoupím dovnitř. To ze sebe zase všechno strhávám, abych se ubránila pocitu, že jsem v sauně. A pak jsem najednou ověšená jako vánoční stromek. Je to vůbec legální mít na sobě tolik vrstev oblečení? Proč všichni ostatní mají svetr a koženou bundu, když já mám zimní kabát, šálu a teplý ponožky? Ale už jsem viděla i lidi v čepicích - to mě uklidnilo.

Pořád nechápu, proč je jenom mně taková zima. A hlavně nevím, co budu nosit až bude pod nulou? Opravdu bych chtěla mít podzim ráda, ale tohle není podzim jak ho znám nebo jak si ho pamatuju. Tohle je jenom ZIM.

Jak tohle přežít? Čaj, čaj a zase čaj...

Podzim pro mě znamená mít neustále v ruce hrnek nebo termosku plnou čaje. Kafe piju spíš jen občas na chuť - k tomu se váže i ono pověstné Pumpkinspiced latté ze Starbucks.
Jsem milovník zeleného čaje. Buď čitě zeleného nebo s příchutí jasmínu. Ta lehká a delikátní chuť je pro mě prostě něco, co se mi nikdy nepřejí/nepřepije. Ale jakmile je mi zima, sáhnu po výrazných ovocných nebo černých čajích. I když nesladím, občas se neubráním lžičce medu. Tohle mě vždycky zahřeje a postaví na nohy. Teda občas mě to pěkně uspí, ale zahřeje v každým případě. :D

Pokud čaj není dost, přidej obří šálu

V různých barvách, délkách, vzorech a tloušťkách. Šály jsou všude. Kromě klasického uvázání kolem krku na milion způsobů jde tenhle geniální doplňek použít jako deka, pončo nebo dokonce polštářek pod zadek. (Máme ve škole nepohodlný a studený židle.)

Pokud mám na sobě kabát bez šály, není to ono. Jako minimalistu mě překvapuje, že mi skutečně něco připadá neúplný. Ale vrstvení oblečení k podzimu asi prostě patří. Ať už vyznáváte jakoukoliv podobu estetiky.

Další podzimní nezbytnosti

V tuto roční dobu je pro mě důležitější než kdy jindy cítit se útulně. Po celém dnu stráveném v sychravém počasí nebo na nepohodlných školních židlích není nic lepšího. Bez čeho se neobejdu jsou určitě svíčky. Nic nedokáže navodit takovou atmosféru jako zapálená vonící svíčka a nebo světýlka. Jelikož se teď velice brzy stmívá, působí tato kombinace vskutku kouzelně.

Dalším velkým témetem podzimu je jídlo. Právě teď přišel čas (alespoň pro mě) na všechna pořádná sytá a teplá jídla. Od polívek po rozpečenou bagetu, všechno prostě musí být teplý. :D Takže snídám pořádnou porci ovesné kaše, která ani kolikrát nejde vidět přes všechno ovoce a ořechy. K tomu si dám gigantický hrnek čaje a jsem spokojená. Další věcí neustále se opakující v mém jídelním repertoáru jsou toasty nebo jakýkoliv rozpečený pečivo. S bylinkovým máslem, trochou sýra, už se mi sbíhají sliny. Pak stačí už jen pořádně horká vana a šup pod deku k tomu zmíněnému filmu, jak jsem psala už v úvodu. Jak se tak dívám, nakonec ten podzim možná přežiju...


Takže pokud uvidíte v ulicích Brna pobíhat nějakýho zakuklence s termoskou v ruce, budu to nejspíš já.  A jak si dokonalý podzim představujete vy?

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Jé, to je krásný článek!
    .
    Mít na sobě tolik vrstev oblečení legální určitě je. A dost ti je závidím. Já měla v Brně minulý týden jen slabý svetřík a sportovní jarní bundu, kterou jsem kombinovala s nově koupenou deko-šálou ve variaci a la batman :D
    .
    A s těmi ovesnými kašemi a polévkami mi mluvíš z duše. Chystám se připravit si polévku dýňovku, což bude bez mixéru ještě oříšek :-)
    .
    A... Nerada se opakuju, ale máš překrásný fotky <3

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuju - za všechno! Dýňovku jsem teď taky zkoušela a je to lehčí, než bych si myslela :) Takže se toho neboj :) a nerada se opakuju, ale děkuju :))

    OdpovědětVymazat

INSTAGRAM