Wear a face mask, they say

13:02


Hydratační, jílovou... A proč letí z Číny, když přece každej ví, že nejlepší kosmetika je korejská?

Ne, to bude asi jiná face mask. Achjo. Jde vůbec něco napsat či vytvořit, aniž by se to netýkalo stávající situace? Těžko!


Nasadit si podobný klapky na oči jako Audrey asi nebude nejlepší přístup. Naopak, ten jemu nejvíc vzdálený. Podmínky nejsou lehké a člověk se stěží vyhne záplavě čísel, prognóz a zpráv, i kdyby o to usiloval sebevíc. Mně osobně ale přijde docela vhod jakýkoliv obsah, který se snaží alespoň trošku odtrhnout ostatní od reality, byť její vážnost nepopírá. Je potřeba si uvědomit pár věcí... Přece ještě není tak zle – zkusme na tom najít pozitiva. Karanténa pro mnohé znamená home office. Možná vůbec poprvé. Cesta do práce (z postele k počítači) je přece jen o něco kratší, a tak si můžeš přispat. No a nebo taky ne...


Takže mi jako chcete říct, že člověk se na tom snaží najít světlý stránky typu zbavím se ráno chystání do práce a dojíždění, za počítačem můžu sedět v mikině a vlastně to bude fajn. Není to tak reprezentativní a ještě míň glamour, ale co už. No a pak se vyrojí bambilion doporučení psychologů, že bychom se do práce měli chystat úplně stejně jako jindy. (A stejně jako jindy je zatím ignoruju.) Já se vlastně nedivím, že to nenechalo některé lidi chladnými a povýšili to na úplně jiný level. 


Což je další pozitivum – humor neopadá. Naopak, většinou se objevuje, aby zbrousil a zakulatil hrany tak ostrých každodenních skutečností a nepříjemných probuzení, co každou chvíli někde čekají. A co je ještě lepší, sdílí to celý svět. Přesto je humor jen kapkou v moři v porovnání s obří vlnou lidskosti, která se i díky sítím valí z každého koutu a snaží se aspoň na chvíli převalit a zakrýt stoupající křivky, vážné obličeje, liduprázdné ulice a lehkomyslné chování.

Lidé si pomáhají, tleskají, navzájem nakupují a i ti z nás, co jsme zrovna daleko od místa dění, to můžem sledovat aspoň přes internet a fandit. A to je další naprosto zásadní a pozitivní věc. Dokážete si tohle představit bez jeho existence? Zkuste to, je to děsivý... Takže to nezkoušejte.

Ano, sice máme všichni sedět co možná nejvíc na zadku doma, ale můžem se jedním kliknutím spojit s člověkem na druhé straně země i světa. Což je vlastně strašně super. Tak na to pamatujte a volejte hlavně lidem, kterým by teď mohlo být smutno nejvíc ze všech. Já třeba plánuju zkusit vyplnit hovor s milovanou příbuznou četbou. I když mám docela velkou představivost i snahu pokoušet se psát (chudák, kdož cokoli z toho čte) či vyprávět, asi nedokážu z uplynulýho týdne vykouzlit úplně zajímavej výklad. Navíc obě umíráme touhou dozvědět se, jak to, co jsem minule rozečetla, sakra celý skončí! (Nevadí, že jsem tu knížku už jednou úplně zhltla, v tomhle je někdy super mít paměť na houby.) Takže - pokud zrovna nešijete nebo tak, chopte se telefonu a zpříjemněte tenhle čas sobě i blízkým.


Pokud se v myšlenkách vrátím k přelomu roku nebo době před Vánoci, byla jsem asi nejvíc pod tlakem za hodně dlouhou dobu. Byl to ale zase úplně jiný tlak. Měla jsem pocit, že už nevnímám ani vlastní myšlenky, protože možná vlastně žádné netvořím. Jedu na autopilota, není čas přemýšlet. No a teď je ho zas nějak moc, takže toho využijme. Co všechny ty filmy, podcasty, seriály, knížky, cokoliv, co jsme předtím nestíhali? Úklid takových těch míst, která necháváme naposledy? Cvičení? Učení nových koníčků nebo klidně řečí? A co pořádek v počítači? Na disku nebo v mobilu? Musím říct, že v tomhle měla Radka Třeštíková před pár dny pravdu, když psala, že lituje lidí, co mají doma pořádek neustále. My ostatní se něčím posilníme, obrníme a můžem se o to taky pokusit.


It's self care time! 

I když se tohle spojení skloňuje všude a dost nadužívá, teď je ten správný čas uskutečnit všechno, co si pod tím termínem představujete. Horká vana po okraj? Snídaně se Snídaní u Tiffanyho? Výměna roušky za jinou masku na obličej nebo zábal pro ten vysušený kus kůže, co kdysi připomínal ruce? Netflix and chill nebo oblíbená knížka a dvě deci... Cokoliv, jakkoliv, všechno je dovoleno! 

Až na jednu věc – moc ty zprávy nehltejte!


Jen ty pozitivní - za včerejšek na jižní Moravě ani ve Zlínském kraji nepřibyl nakažený! Ale v opatřeních přesto nepolevujte... 

Poslední pozitiva, co mne napadají: psi musí karanénu milovat, stejně tak naše pleť nebo ovzduší!
Tak prostě zkusme na chvíli přijmout tuhle jinou realitu za svou, především pro vlastní dobro, a hledejme cesty, jak ji proměnit v něco lepšího. ❣️

You Might Also Like

0 komentářů

INSTAGRAM