fight for your skin

16:23

K tomuhle článku došlo vlastně náhodou. Už nějakou dobu mě trápí exémy a neměla jsem úplně v plánu to sdílet tak přímo. Ale k jednomu příspěvku se spousta z vás ozvala se svými tipy, jak se na exémy snažíte vyzrát vy. Tak jsem se rozhodla je dát dohromady někam, kde budou trvale k nalezení. Protože nikoho nebaví brát léky, které stejně postupem času přestávají zabírat.



Je jasné, že každému zabírá něco jiného a hlavně já opravdu nejsem specialista ani dermatolog, ale tyhle krémy a tipy minimálně pomáhají s hojením a předcházejí opětovnému návratu exémů. A ultimátní pravidlo číslo jedna: VYHÝBEJTE SE PŘÍMÉMU SLUNCI! To sice fakt nesnáším, ale je to strašně nutný. A pravidlo číslo dva, možná zbytečné, ale přece jen: NA PLEŤ SI SAHEJTE JEN ČISTÝMA RUKAMA!

Pokud se vrhneme rovnou na ty krémy, tak tam sama nevím, co přesně je úplně top. V lékárně mají pro citlivou a atopickou pokožku tolik věcí, že z toho jde člověku hlava kolem. Hlavně každá lékárna spolupracuje s jinými značkami, a proto také nabízí jiné produkty už jen z principu. Mně osobně vyhovuje třeba krém od Uriage Xémose, který zhojil i přímo exém v nejhorším stadiu (byl víkend a tohle mi dali v lékárně) a musím říct, že pleť opravdu zklidnil a hlavně vůbec nepálil, což třeba Atoderm od Biodermy bohužel dělal. Ale nerada bych vyzdvihovala přímo jeden produkt, zatím jsem toho sama tolik nevyzkoušela. Pak mám doma ještě od La Roche-Posay na podobné bázi krémy Nutritic Intense a Hydreane Riche.

První zmíněný má pleť vyživit do hloubky, zregenerovat a zklidnit bolestivé pocity. Je vhodný na hodně suchou citlivou pleť. Druhý by měl být trošku lehčí a má navíc hydratační složku s termální vodou, která má zklidňující a antioxidační účinky. Dělají jej ve třech variantách jako lehký (Legere), mastnější (Riche) a úplně nejvíc mastný (Extra Riche). Já jsem sáhla po střední variantě a přijde mi, že vůbec není nějak extra mastný, hlavně se oba dva hned vstřebávají, takže nezanechávají - pokud si toho krému nedáte fakt moc - takový ten pocit sádla na obličeji. 😄 Ten je ale občas při rozjetém exému žádoucí.

Další tipy na krémy a produkty:


  • Synderman - něco jako vazelína, je vhodný i na krvavé exémy a namíchají vám ho v lékárně bez předpisu
  • Cetaphill odličovací mléko nebo balzám
  • Havlíkův přírodní zázrak
  • Imazol bílá pasta nebo Sudocrem - pokud kromě exému máte i akné - nanáší se na noc na pupínek
  • Lavera odličovací mléko s jojobou pro suchou pleť
  • Meruňkový olej na odličování od Manufaktury
  • Dexetril na promazání těla
  • konopné mýdlo od Almara soap
  • čistý ricinový olej
  • čistý meruňkový olej


Doplňky stravy

Je důležité si uvědomit, že všechno souvisí se vším. Ať už máte exémy primárně z psychiky, jídla, slunce nebo bez příčiny, je všeobecně dobré hodně hoooodně pít (a počítat s neustálým otravným odbíháním na záchod). Pomáhá to odplavení všech nečistot z těla. Exémy a vyrážky jsou také záležitostí jater, proto je dobré se poradit v lékárně nebo zdravé výživě a koupit si k tomu určený čaj - ale bacha, jsou fakt mega hnusný. Potom jste doporučovali pít třeba i spirulinu nebo křemelinu, ale prý se to nesmí kombinovat, takže vždy jen jednu nebo druhou.

Z doplňků stravy nemůžete nic zkazit především komplexem vitaminů B. Rozpouští se ve vodě a tělo ho neukládá, takže se jím naštěstí nemůžete předávkovat - mě lékárnice doporučila i 3x denně když mám exém, čemuž jsem se okamžitě divila, takže mi to vysvětlila. Pak je důležitý zinek, vitamín A, nebo třeba taky pupalkový olej. U všeho se ale samozřejmě poraďte s lékárnicí nebo s doktorkou.

Což mě vede k dalšímu bodu... Pokud je nejhůř a dostanete už třeba léky a masti na předpis, pořádně to proberte s lékárnicí i doktorkou ve vztahu k ostatním lékům, které berete, a nechte si vysvětlit, co jak účinkuje. Žádná otázka není hloupá. Mně se třeba stalo, že mi lékárnice napsala lék na ráno a vlastně kdybych se nezeptala, ani by mi neřekla, kdy jej mám brát. V příbalovém letáku jsem se dozvěděla, že jedním z vedlejších účinků je únava, která mě teda skolila okamžitě. No a doktorka potom na kontrole spráskla ruce a říkala, že právě kvůli tomu se to bere na noc. S hodně podobnými příběhy jste se svěřovali i vy, takže si všechno prostudujte a nechte si to vysvětlit. Lékárnice by měla klienta informovat o způsobu použití, účincích i nežádoucích jevech. Pokud to neudělá, tak se prostě ptejte! 


Sebevědomí a další projevy


Mluvím teď hlavně z vlastní zkušenosti, ale věřím, že to má spousta lidí podobně. Už jsem měla exémy na různých místech - hlavně na těch obvyklých - ale nedávno se mi udělal exém přes celý obličej. Byl úplně červený, oteklý a opravdu hodně rozsáhlý. Exém na těle jde ještě docela zakrýt a není to tak citlivé, ale na obličeji ho opravdu neschováte - je to jedno z nejhorších a nejvyditelnějších míst společně s krkem. 

Nehledě na to, že je to určitý znamení k zamyšlení se nad životosprávou, kosmetikou nebo stresem, je to taky docela citlivé právě svým umístěním. Kromě toho, že máte strach, co se s vaším tělem zase děje, to ještě navíc vidí úplně všichni okolo. Akné přece jen člověk aspoň nejak zamaskuje, ale na tohle nemám to srdce plácat cokoliv a proč taky vlastně... 

První den jsem z toho byla docela špatná. Nestačí, že máte rozpukanej červenej obličej, on musí být ještě šíleně mastnej, aby se hojil, což na přitažlivosti nepřidává. 😄 Ne vážně, lidi na vás docela civí, i když se to statečně snažíte nevnímat. Myslela jsem si, že je to jen můj vsugerovanej dojem, ale když se mě pomalu lekla i lékárnice (až z ní byla skoro lekárnice), tak už jsem se začala bát skoro vyjít na ulici. Jasně, že se není za co stydět, ale je to nepříjemný.

Pak už jsem si na to ale docela zvykla. Já se naštěstí sama nevidím, pokud se nepodívám do zrcadla, a ostatní ať mi vlezou na záda. Začala jsem to brát jako výzvu a záminku k totálnímu detoxu. Je to vlastně osvobozující - kolikrát jsme se já nebo i mé kamarádky omlouvaly jedna druhé, že nejsme nalíčené. Neměly jsme z toho dobrý pocit. Co chcete dělat teď, když máte teprve pořádnou záminku na sebe fakt nic nepatlat? 



Vyhnout se pohledům lidí nelze, ale já se dost snažím svou pleť uzdravit. Jejich pohledy a názory jsou jejich problém, mně jde hlavně o to docílit zase nějakého přijatelného stavu. Ať to trvá jak chce dlouho. Není potřeba ten stav ještě zhoršovat nějakou dekorativní kosmetikou, která je ne vždy úplně šetrná. I když bylo docela fajn, že jsem v té nejhorší fázi nemusela chodit do práce, rozhodně do ní budu muset jít s tím, co mám na obličeji ještě teď. A stejně, co se dá dělat. Ono je na jednoho už tak docela hodně věcí, se kterými se musí vlivem léků a všech projevů vyrovnávat. Vzhled pro mě není hlavní, je to zdraví. 

A když vás bolí si opřít obličej i o polštář, tak docela přehodnotíte svoje priority. Vzpomíám si, jak jsem se kvůli pár pupínkům styděla vyjít ven bez korektoru, protože my pejskaři musíme ven každý den několikrát ať chceme nebo ne. Bylo to ubíjející. Měla jsem pocit, že to každý vidí a musím to schovat. Přitom je to každýmu docela fuk. Teď to byla taková léčba ohněm a musím říct, že si z toho určitě chci odnést hlavně přirozený pocit, který nyní bez líčidel mám. Protože všechno je potřeba překlopit do pozitivních hodnot, nebo ne?


Taky bych moc ráda poděkovala všem, kteří se podělili se svými radami - tenhle článek jsme totiž dali dohromady společně. ❣️

You Might Also Like

0 komentářů

INSTAGRAM