how to relax

17:28

Jeden by si myslel, že na odpočívání není nic těžkého. Prostě si v sobotu ráno zalezete s knížkou a horkým čajem zpátky do postele nebo si večer putíte film... Na takovou představu se těšíme třeba celé zkouškové nebo jiné náročnější období. Když je to konečně možné, najednou neumíme odpočívat. I když se snažíme, nějak to není ono. Jsme totiž neustále zacyklení v koloběhu denního učení, že je náš čas najednou nějak moc prázdný. Spousta lidí kolem mě se s tím totiž potýká. Nejde ani až tak o učení, spíš máme pocit, že bychom měli něco dělat. Proto jsem sepsala pár činností, u kterých si podle mě zaručeně odpočinete a přestanete cítit, že je vám dlouhá chvíle.



Horký nápoj a tužku do ruky...

Občas neumím vydechnout, protože mi stále v hlavě naskakuje, kam teda vlastně směřuju a co budu teď dělat. Není nic lepšího, než si udělat hektolitr čaje a začít. Sednout si na gauč, pomalu usrkávat z oblíbeného hrnku a nechat svou mysl vznášet v oblacích. Sepsat pár věcí, kterých chcete dosáhnout nebo jen tak přemýšlet a třídit nápady. Udělat si pořádek v hlavě a jít zase dál, o něco klidnější a spokojenější. Vypsat na papír všechno, co nechcete nosit v hlavě. Naplánovat úklid skříně nebo cestu kolem světa.

Papírové štěstí

I když jsem si prvně myslela, že po tom dlouhým úmorným učení už nechci text ani vidět, stejně jsem to dlouho nevydržela. Proto pokud tápete, jakou činností si zpříjemnit volné odpoledne nebo posezení u čaje či kávy, rozhodně doporučuji knihu nebo obsáhlejší časopis. Buď se začtete to příběhu, který vás přenese daleko od reality nebo se dozvíte spoustu užitečných věcí o něčem, na co nebyl čas kvůli zkouškám. Knihy jsou prostě život!

Oblíbená (kreativní) činnost - vaření, focení, malování...

Další docela samozřejmost. Když se vyloženě ponořím do tvůrčího procesu, tak neumím ani myslet na nic jiného. Pustím svoji oblíbenou hudbu a začnu chystat věci na focení. Nechávám se unášet procesem a vlnou okamžiku. Nejlepší jsou činnosti, jejichž výsledek je okamžitě vidět. Nebo cítit. Miluju třeba večery, kdy zkouším nový recepty nebo kombinace při pečení. Všechno to míchám, těším se na výsledek a ten provoněnej byt - to je prostě nádhera! Pečení podle mě dělá domov domovem. Dělá to neskutečnou atmosféru. Třeba pokud má někdo přijít na návštěvu. Od věci není ani snídat v peřinách čerstvě upečený banana bread. Jsem prostě asi milovník dobrého jídla a kvalitních okamžiků.

Mobil pryč

Zásada ničém nerušeného odpočinku. Není nic horšího, když při cvičení jógy nebo čtení napínavé pasáže drnčí mobil v jednom kuse. Navíc pokud jej mám poblíž, podvědomě vnímám jeho přítomnost a mám tendenci po něm sahat častěji, než je zdrávo. A pak rozhodně nemám pocit, že relaxuju. Spíš jen bezduše projíždím instagram nebo pinterest a vymýšlím blbosti.



Odpočívej aktivně

Možná spíš fyzická aktivita - rozhodně jen pokud si to užíváte. Od procházky v parku se psem a s kávou v ruce přes jógu po kardio. Cokoliv vám přijde na mysl a uvolní vás, jděte do toho. Protože mozek odpočívá, když tělo pracuje. Pokud ale nemáte náladu na nějaký převratný kousky, jóga nebo menší protažení nikdy nezklamou. Doporučuju můj oblíbený kanál na youtube - yoga with Adrienne. Má tam strašně moc tematických cvičení, myslím že i přímo pro uvolnění napětí, odregování, kratší ranní protažení nebo něco na večer... Činnost, která mě taky skvěle uvolní a přenese úplně jinam, je běh. Když běžím, peru se sama se sebou, se svým dechem i vůlí. Po chvíli, jak mě střídání nohou a hudba úplně pohltí, užívám si pohyb na čerstvém vzduchu a dostávám se do takového proudu, kde si úplně vyčistím hlavu. A když po pár kilometrech doběhnu domů, nemůžu jinak, než se usmívat. Celý den potom vypadá úplně jinak.

Všechno ostatní, na co předtím nebyl čas...

Právě teď je ta správná doba vyřešit všechno, co jste tak dlouho odkládali. Koupit novou lampu, hodit kabát do čistrny, přesadit kvítka, poskládat knížky, vytřídit skříň... Další položka z nekonečnýho to do listu, kterej nosíš v hlavě, je pryč. A nemusí to být jen povinnosti, co třeba ta kavárna tam za rohem, kam ses chtěla podívat? Nebo ta snídaně na kterou jsi chtěla jít s kamarádkami a užívat si víkendu, kdy nikdo nikam nespěchá?

All the little things

Využijte volna a na chvilku se zastavte. Konečně máte totiž čas se ohlédnout za vším, co jste za tu chvíli dokázali a o kolik jste se zase posunuli. Jako člověk, který si jen zřídka přizná nějaký úspěch, vím, jak je to potřeba. Nejde o veleúkoly, ale o maličkosti, na kterých ty větší události stejně ve výsledku stojí. Buďme prostě vděční za zdraví, dobré jídlo, studium, za naše možnosti, za slunce nad hlavou (které snad bude brzy i hřát) a přátele kolem nás. Užívejme si cestu, po které jsme se vydali za svými sny a úspěchy. Užívejme si všední nevšednosti.

Krásný den ❣️ 

You Might Also Like

0 komentářů

INSTAGRAM