when stuck in a rut

13:45

Sedím v mikině na gauči, laptop na klíně. Už jsem uklidila, umyla nádobí, pověsila prádlo, ale skládat se mi nechce. Stihla jsem si taky umýt vlasy. A tak sedím, přemýšlím, co bych tak ještě mohla udělat. K tomu mi hraje Don't dream it's over od The Head and the Heart. Psaní je mou snad každodenní aktivitou, jen blog už asi 14 dní zeje prázdnotou. Není hodina, kdy bych na to nemyslela, ale zároveň nemůžu přijít s ničím, co bych sama sobě schválila jako fajn téma pro psaní.

Vždycky, když něco zveřejním, chci, aby to mělo nějaký přínos pro kohokoliv, co to čte. Proto se mi dost špatně píše v dny, jako tyhle. Protože já nechci psát negativní články, ani články o ničem. Jenže když to neudělám, může to vypadat, že takové dny prostě nemám. Což bych taky nechtěla. Dny jako tyhle máme totiž všichni. Zejména pak lidé pracující v kreativním odvětví. I když je něco jejeich koníčkem, neznamená to, že to nedá práci. Každý z nás se někdy cítí bez motivace, chuti a inspirace. Každý z nás je ale také sám zodpovědný za to, jak dlouho v takovém stavu zůstane a jak moc se s tím pokusí něco dělat.


Just start...

Ze všeho nejtěžší, ale zároveň nevyhnutelné, je začít. Ono to ani nikam vést nemusí, ale zaměstná to mozek. Přenese vás to do tvořivého stavu, takže jste zase tam, kde jste chtěli být. Možná se budete divit, jak snadné to bylo. Jste totiž zvyklí tohle dělat, jen jste si udělali malou pauzu. Pokud to ale zas tak lehce nejde, zkusme následující. 

Inspire yourself...

Jedna z nejdůležitějších složek každé kreativní činnosti - inspirace. Pro znovunastartování toho tvořivého motoru doporučuji buď Pinterest nebo projet profily lidí, kterých tvorba vás doslova fascinuje. Budete mít zase touhu se jim aspoň o kousek přiblížit, a to vás povede k vytvoření něčeho nového. Kolikrát stačí jen dobře zvolený playlist oblíbené hudby nebo nějaká akce, kde vás inspirují lidé kolem. Jsou zrovna v jiné fázi svých projektů a proto vás ispiruje už jen jejich odhodlání a nadšení. 

Stay focused on your goals...

Možná je teď nevidíte, ale ještě před nějakou dobou jste byli nadšení ze své práce a směřovali vstříc vytyčeným cílům. Nemusí být nutně velké, ale je to něco, co nás žene kupředu. Zkuste si znovu připomenout proč děláte co děláte a co je vaší další zastávkou na této cestě. Vzpomeňte si na ten pocit, když vymyslíte nějakou novou strategii nebo projekt. Máte okamžitě tolik nápadů a hlavně chuti je všechny naráz uskutečnit. To je přesně ten stav, kterému se chceme přiblížit. 

Be kind...

Pokud nic z toho nezabírá - ani trošku, tak si prostě dopřejde o den víc volna. A bez výčitek. Toho obviňování a vyčítání stran neproduktivity bylo už dost. Všichni to známe. Nikam nás to neposouvá. Sebekritika je zdravá, ale co je moc, je moc. Spíš se zkuste zamyslet, jestli vaše nálada pod psa není způsobena něčím hlubším. Běžte třeba na procházku se psem, nebo na kafe s přáteli. Nebo na kafe sami, cokoliv, na co máte chuť. Odměňte se za tvrdou dřinu a načerpejte síly na další etapy.


Doufám, že vám tenhle docela na koleni složený návod pomůže. Abych dokázala, že to aspoň nějakým způsobem funguje, rozhodla jsem se nezměnit úvod tohoto článku a zachovat tak ten, který jsem psala právě kvůli prvnímu bodu tohoto návodu. Prostě jsem začala... A to stejné čeká i vás.

Krásný den ❣️

You Might Also Like

0 komentářů

INSTAGRAM