Apple pie

17:03

Podzim k jídlu? Sem s ním!


Kdybych mohla definivat chuť podzimu, určitě by v ní figurovala kombinace jablka se skořicí. Tenhle recept není ani vegan ani můj. Ale je to takový ten tradiční anglický apple pie. V naší rodině dokonce vánoční. Jsme zvyklí jíst na oběd o Štědrém dnu polévku a něco sladkého. Od doby, co mám přípravu vánočního oběda na starosti já, peču vždy tento koláč. Ale i na Vánoce mi chutná jako podzim. 



Recept je trošičku pracnější, protože zahrnuje ruční vypracování těsta. Ale ta námaha stojí za to. Pokud se tedy rozhodnete podstoupit tohle riziko, nachystejte si:
  • 480g hladké mouky
  • 225g hery
  • 100g cukru
  • 1 vejce
  • 3 velká jablka
  • skořici
  • mléko na potření
  • cukr na posypání


Z prvních čtyř ingrediencí vypracujte těsto. Dejte na půl hodiny do lednice.
Mezitím si nakrájejte jablka na tenké plátky.
Těsto z lednice rozválejte a natáhněte přes kulatou koláčovou formu. Přebytečné těsto odkrojte. Naplňte jablky dle libosti a fantezie, posypejte skořicí a cukrem. Můžete ještě přidat doprostřed na jablka malý plátek másla. 
Ze zbylého kusu těsta buď vyválejte placku, kterou překryjete celý koláč, nebo vykrajujte proužky a proplétejte do mřížky. Klidně i cokoliv jiného. Jen vždy musí zůstat uprostřed otvor, aby mohl z koláče unikat vzduch. Vrchní díl těsta před pečením a po něm potřeme mlékem.
Pečte v troubě na 170°C. Pokud máte plynovou troubu, doporučuji dolů umístit plech s vodou, aby koláč nebyl vysušený a tvrdý.


Chutná takhle podzim i vám?


You Might Also Like

0 komentářů

INSTAGRAM